VAR în SUPERLIGA: Ce este și ce schimbă arbitrul video?

Home » VAR în SUPERLIGA: Ce este și ce schimbă arbitrul video?

A greși e uman, zice vorba străveche. Cum arbitrii sunt și ei oameni, pot greși oricând, iar greșelile lor pot costa, uneori, o echipă de fotbal puncte importante sau chiar victoria în unele cazuri. Pentru a reduce la minim posibilitatea greșelii umane, FIFA a introdus un sistem de „supracontrol” numit Video Assistant Referee sau VAR. Iar începând cu sezonul 2022-2023, vom vedea VAR în SUPERLIGA pentru prima dată.

VAR în SUPERLIGA

Ce este acest sistem de arbitraj video și cui folosește? Află mai jos:

Ce este VAR?

Pe scurt, VAR este un „arbitru video” care înregistrează toată acțiunea de pe terenul de fotbal, din unghiuri multiple. Un oficial stă în fața ecranelor și se uită la ce se întâmplă pe teren. Iar dacă vede ceva ce i-ar fi putut scăpa arbitrului principal sau detalii diferite față de cele văzute de oficialii de pe teren, poate opri jocul pentru revizuirea întâmplărilor de pe gazin.

Cum funcționează VAR în SUPERLIGA și cum sunt verificate incidentele?

Incidentele pot fi verificate în două modalități principale:

  • în primul rând VAR poate informa arbitrul de centru că a existat o eroare clară ce nu necesită analiza adițională a arbitrului de centru, spre exemplu un gol a fost marcat din poziție clară de offside.
  • A două variantă este când decizia ce trebuie luată vine în urma unei faze controversate care cere o decizie subiectivă, iar în acest caz VAR va indica arbitrului de centru necesitatea de a analiza faza la monitorul de la marginea terenului pentru a lua o decizie. Această decizie va aparține în totalitate arbitrului de centru, fără a fi sfătuit de VAR

De regulă, modul de derulare a intervenției VAR se desfășoară în 3 pași:

  1. Pasul 1 – apariția incidentului

Când apare un incident, arbitrul de centru poate informa arbitrii VAR sau arbitrii VAR pot indica arbitrului de centru necesitatea analizării video a incidentului.

  1. Pasul 2 – verificarea și recomandarea VAR

Faza este analizată de VAR, iar după verificare arbitrul ce centru este informat prin sistemul de informare audio despre detaliile incidentului.

  1. Pasul 3 – luarea deciziei

Înainte de luarea deciziei, arbitrul de centru poate verifica incidentul pe ecranul de la marginea terenului, dar dacă faza e destul de clară, va accepta sfatul VAR și va lua o decizie în acea direcție fără analiza video suplimentară.

Când poate fi utilizat VAR în SUPERLIGA?

Cu toate că am vrea să credem că VAR intervine la absolut orice fază și în orice moment al jocului, realitatea lucrurilor e ușor diferită. Sunt 4 situații principale ce vor fi analizate de VAR:

  • În primă instanță, VAR va interveni la fazele de goluri și infracțiunile de dinainte de gol.
  • A doua situație în care VAR își va face simțită prezența este situația offside-urilor, penalty-urilor și faulturile ce duc la penalty.
  • A treia situație este reprezentată de cea în care este acordat sau trebuie acordat cartonaș roșu direct în urma unui incident
  • Ultima, dar nu cea din urmă situație pentru intervenția VAR este când arbitrul de centru sau de margine greșește identitatea jucătorului avertizat.

De luat în seamă este faptul că VAR nu va interveni la faulturile din afara careului decât în cazul în care acestea duc la gol sau în cazul unui potențial cartonaș roșu.

Cât timp au la dispoziție arbitrii VAR pentru a comunica un incident?

După apariția unui incident, arbitrii VAR au la dispoziție timp limitat pentru a interveni și a semnala acest incident arbitrului de centru, care trebuie să oprească jocul în timpul verificărilor video.

VAR are la dispoziție doar până la reîncepere a jocului pentru a semnala un incident, iar dacă ezită sau nu fac acest lucru în timp util, decizia nu mai poate fi reluată iar jocul trebuie să se desfășoare în continuare.

Evaluare VAR în Premier League sezonul 2021-2022

Cu siguranță Premier League este cel mai urmărit campionat de fotbal din lume, fiind considerat și cel mai puternic campionat de pe continent cu cel mai bun coeficient UEFA. Britanicii folosesc sistemul VAR încă din 2019, și cu toate că acesta aduce multe controverse și mici erori până va mai fi perfecționat, este clar că avantajele folosirii acestui sistem surclasează cu mult dezavantajele sale.

Într-un articol publicat de ESPN despre sistemul VAR din Premier League pentru sezonul 2021-2022, reiese faptul că VAR a intervenit la foarte multe decizii de gol sau incidente ce au avut un impact asupra meciului.

Acestea sunt:

  • Decizii care au dus la gol: 47
  • Decizii care au dus la anularea golului: 43
  • Cartonașe roșii acordate: 13
  • Cartonașe roșii anulate: 3

În urma acestor decizii, anumite echipe din Premier League au avut mult de câștigat, acumulând puncte care altfel le-ar fi fost „furate” datorită lipsei de decizie sau neobservării unor incidente.

Aceste decizii au cântărit enorm la clasamentul final, întrucât echipele au beneficiat de puncte suplimentare, dar evident unele au pierdut potențiale puncte, iar acestea sunt:

  • +4 puncte: Liverpool, West Ham United
  • +3 puncte: Arsenal, Brentford, Manchester City, Southampton, Watford
  • +2 puncte: Brighton
  • +1 punct: Chelsea, Tottenham
  • -1 punct: Leeds, Newcastle,
  • -2 puncte: Manchester United, Wolverhampton
  • -3 puncte: Everton
  • -6 puncte: Burnley, Leicester, Norwich

Cocluzie

Cu toate că introducerea VAR este o premieră în România, acest sistem de videoarbitraj a fost testat cu succes în marile campionate și competiții din Europa și din lume, iar cu siguranță acesta prezintă un număr mare de avantaje.

VAR in Superliga

Desigur, indiferent de avantaje, mereu vor fi critici ale sistemului și faze controversate, dar per total putem spune cu certitudine că introducerea VAR în SUPERLIGA României este un lucru cât se poate de pozitiv, care va opri valul de acuze aduse arbitrilor după meciurile din prima ligă a României, iar echipele din SUPERLIGĂ vor beneficia de mai multă corectitudine în ceea ce privește deciziile arbitrilor în urma incidentelor și a fazelor cruciale din meci.

Recomandăm
Case de pariuri de top
Fortuna

100% până la 500 de lei la prima depunere

Unibet

Un brand consacrat, internațional, de încredere

Mozzart Bet

Bonusuri și cote bune la rezultat și peste / sub

Disclaimer:Toate ofertele speciale și bonusurile prezentate pe pagina web pariez-online.ro sunt supuse unor termeni și condiții de acordare individuale din partea operatorilor care le oferă. Pentru a fi complet informat despre toate aceste condiții, studiați totdeauna termenii și condițiile relevante asociate fiecărui bonus și fiecărei oferte speciale în parte direct pe pagina web al operatorului. Această pagină web conține informații despre jocuri de noroc pe bani reali.Accesul la acest site este interzis minorilor.Jocurile de noroc pot deveni o problemă cu consecințe serioase dacă nu sunt practicate responsabil!
DMCA.com Protection Status