Cota, câștigul și profitul la pariuri

Home » Cota, câștigul și profitul la pariuri

În lumea pariurilor sportive, te vei întâlni des cu termeni precum cotă, câștig și profit. Acești termeni pot suna fără noimă uneori – dar nu sunt atât de misterioase pe cât par. Cel mai bun mod de a le înțelege este printr-un exemplu.

Cota

Să presupunem că Wellington Phoenix se pregătește de o confruntare împotriva Perth Glory în următoarea etapă din A League din Australia, iar tu vrei să pariezi pe câștigătorul acestui meci. În dreptul celor trei rezultate potențiale – 1 (câștigă gazdele), X (remiză) și 2 (câștigă oaspeții) vei vedea câte un număr:

Aceste numere sunt cotele pentru fiecare rezultat în parte. Cotele exprimă, pe de o parte, cât de probabil este un rezultat (cu cât cota e mai mică, cu atât mai probabilă consideră casa de pariuri acel rezultat), pe de altă parte, câți bani vei putea câștiga pariind pe acel rezultat în cazul în care se adeverește.

În cazul nostru, rezultatul 1 are cota de 2.35, deci:

  • este cota cea mai mică dintre cele trei, deci reprezintă opțiunea cea mai probabilă
  • în cazul unui pariu de succes, va plăti de 2,35 ori suma mizată, adică în cazul unui pariu de 10 lei, un total de 23,5 lei

Câștig și profit

Aici intervin ceilalți doi termeni menționați mai sus: câștigul și profitul.

Pe scurt, câștig în acest caz înseamnă suma totală pe care o încasezi în cazul unui pariu câștigător – dacă e să ne luăm după exemplul de mai sus, câștigul tău este suma de 23,5 lei – adică miza de 10 lei ori cota de 2,35.

Iar profitul tău este de 13,5 lei – adică suma câștigată minus suma pariată (23,5-10=13,5 lei).

Tipuri de cote

Majoritatea caselor de pariuri online din România folosesc cote în format zecimal – adică cel de mai sus, cu virgulă. Există și alte metode de afișare a cotelor, iar unele le vei întâlni și la bookmakerii din țară:

  • Cote sub formă de fracție (de exemplu 1/4, 1/1) – acest format exprimă profitul făcut în cazul unui pariu de succes (spre deosebire de cele cu zecimale, care arată câștigul total). De exemplu, un pariu de 100 de lei câștigat la o cotă de 1/4 vine cu un profit de 25 de lei (100 lei împărțit la 4). Acest tip de cote este preferat de agențiile de pariuri din Marea Britanie și Irlanda, în special la cursele de cai
  • Cote „money line”, folosite în special de casele de pariuri americane – în România, poți întâlni astfel de cote la Unibet. Acestea sunt de două tipuri: pozitive (+100) care exprimă suma care se poate câștiga la un pariu de 100 de lei/dolari/euro sau negative (-100) care exprimă suma care trebuie pariată pentru a câștiga 100 de lei/dolari/euro.

Conversii între cote

Să rămânem la exemplul de mai sus – victoria Wellington Phoenix în meciul său din A League cu cota de 2,35, adică 1.35/1 sub forma de fracție sau +135 în formatul american. Conversia între cele trei – pentru cei care preferă să facă singuri aceste calcule în loc să folosească un convertor de cote online – se face astfel:

Zecimal la fracție

Se adună repetat cota cu zecimale cu ea singură până nu mai rămân zecimale, apoi din total se scade numărul adunărilor efectuate. Rezultatul scăderii este numărătorul fracției, iar numărul total al adunărilor, numitorul.

În cazul nostru, acest lucru trebuie făcut de 20 de ori (am calculat, dar puteți verifica dacă aveți chef), iar rezultatul este 47. Deci, conform formulei de mai sus, din 47 scădem 20 (47-20=27), deci fracția rezultată va fi 27/20, adică 1,35/1.

O altă metodă, mai simplă, este să iei cota cu zecimale și să scazi 1, apoi să-l pui la numărător, iar la numitor 1. Aceasta funcționează în cazul nostru: 2,35 – 1 = 1,35, iar cota e 1,35/1.

Zecimal la money line

Aici se complică treaba, pentru că există formulă separată pentru cotele de sub 2 și peste 2.

Dacă cota cu zecimale e sub 2, formula e -100/(cota -1). În cazul unei cote de 1,35, spre exemplu, formula devine -100/(1,35-1) adică -100/0,35, adică -285,71, adică rotunjut -286.

Dacă cota cu zecimale e peste 2, formula e (cota-1)*100. În cazul exemplului de mai sus, (2,35-1)x100, adică 1,35×100 = +135.

Cum spuneam, majoritatea caselor de pariuri online îți oferă posibilitatea să afișezi cotele în formatul preferat de tine – sau dacă nu, există convertoare online care pot face treaba asta mult mai repede și mult mai eficient decât tine.

Recomandăm
Case de pariuri de top
Fortuna

100% până la 500 de lei la prima depunere

Unibet

Un brand consacrat, internațional, de încredere

Mozzart Bet

Bonusuri și cote bune la rezultat și peste / sub

Disclaimer:Toate ofertele speciale și bonusurile prezentate pe pagina web pariez-online.ro sunt supuse unor termeni și condiții de acordare individuale din partea operatorilor care le oferă. Pentru a fi complet informat despre toate aceste condiții, studiați totdeauna termenii și condițiile relevante asociate fiecărui bonus și fiecărei oferte speciale în parte direct pe pagina web al operatorului. Această pagină web conține informații despre jocuri de noroc pe bani reali.Accesul la acest site este interzis minorilor.Jocurile de noroc pot deveni o problemă cu consecințe serioase dacă nu sunt practicate responsabil!
DMCA.com Protection Status