Top 10 stadioane din România

Home » Top 10 stadioane din România

Chiar dacă nu ne place să recunoaștem, fotbalul din România nu este, în momentul de față, la nivelul altor ligi naționale de top din Europa. Asta nu înseamnă, însă, că nu avem cu ce ne mândri. Deși cluburile locale nu au stadioane la nivelul celor din Premier League sau Bundesliga – ce-i drept, nici sponsorii nu sunt la același nivel – investițiile în infrastructa fotbalistică din țară au crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce se vede la calitatea unora dintre arenele folosite de echipele de fotbal românești din Superliga, dar nu numai. Iar dintre toate, acestea sunt cele care ne plac cel mai mult.

10. Stadionul Ovidiu (Constanța)

Stadionul Ovidiu

Deși Farul Constanța beneficia în trecut de un stadion la cele mai înalte standarde, gruparea patronată de Gheorghe Hagi joacă meciurile de acasă pe micuța arena de la Ovidiu.

E cel mai mic stadion din top. Cu doar 4554 de locuri, arena din Ovidiu beneficiază de cele mai bune condiții. Baza sportivă a fost inaugurată în 2015 și e casa sutelor de copii și juniori care se formează la academia Regelui. Costurile s-au ridicat la 12 milioane de euro.

Chiar dacă capacitatea este una mică, arena a compensat prin suprafața de joc excelentă. Terenul de la Ovidiu e printre cele mai bune din țară. Iar pentru ca Hagi să își implementeze ideile de joc și filozofia sa, nu avea cum ca suprafața să nu fie una de top.

Fanii din Ovidiu nu sunt la nivelul celor din Oltenia sau Arad, dar odată cu fuziunea Viitorului cu Farul, echipa este încurajată la fiecare meci de un număr consistenți de fani. Iar arena din Ovidiu își merită locul în top 10 stadioane din România.

9. Stadionul Dr. Constantin Rădulescu – Gruia (Cluj Napoca)

Un alt stadion care nu putea fi omis din acest top e arena campioanei României, CFR Cluj. Stadionul nu este în top dar nu pentru că nu e o arenă modernă, ci pentru că e cel mai vechi stadion din această listă.

Construit în 1973 și renovat în 2008, stadionul Dr.Constantin Rădulescu are o capacitate de 22,000 de locuri. Renovarea a costat 30 de milioane de euro. Pe arena din Gruia au avut loc meciuri din Liga Campionilor, dar și partide ale echipei naționale de fotbal a României.

Fanii campioanei României nu sunt printre cei mai pătimași din România, dar atmosfera este una pe măsură și în Gruia. Iar CFR este mereu împinsă de la spate în partidele pe care le dispută, atât în întrecerile interne, cât și în Europa.

8. Stadionul Tudor Vladimirescu (Tg. Jiu)

Un alt stadion recent construit, la cele mai înalte standarde e arena Tudor Vladimirescu, din Târgu Jiu. Arena a fost inaugurată în octombrie 2019. Dar din păcate, nu se joacă nici un meci din Superliga pe acel stadion.

Pandurii Târgu Jiu, cât și Viitorul Târgu Jiu evoluează în ligile inferioare. Arena are o capacitate de 12,000 de locuri. Costurile construcției s-au ridicat la 28 de milioane de euro. Arena poate fi văzută în meciurile celor de la Viitorul Târgu Jiu, formație ce evoluează în Liga a doua.

7. Stadionul Francisc von Neuman (Arad)

Un alt stadion recent construit e cel a celor de la UTA Arad, arena Francisc Neuman. Inaugurat pe 28 august 2020, cu ocazia meciului din Superliga, UTA – FC Voluntari, scor 0-0.

Arena din Arad a găzduit Supercupa României din acest an, meci între CFR Cluj și Sepsi. A fost primul meci cu VAR din România. Capacitatea arenei este una mică, în comparație cu celelalte stadioane din top, doar 12,000 de locuri. Costurile construcției s-au ridicat la 14 milioane de euro și au fost suportate de autoritățile locale.

Și fanii Bătrânei Doamne sunt recunoscuți pentru atmosfera pe care o creează. Și nu puține au fost momentele, de la inaugurarea arenei, în care fanii celor de la UTA au arătat ce înseamnă pasiunea adevărată pentru fotbal.

6. Arena Națională (București)

Nu aveam cum să omitem Arena Națională, cel mai mare stadion din România. Din punct de vedere al numărului de locuri, peste 55,000. Recent, FCSB a strâns în meciul retur din preliminariile Europa Conference League, peste 40,000 de fani.

Practic, dubă dezbinarea celui mai de succes club de fotbal românesc, Arena Națională a devenit “casa” celor de la FCSB. “Interzisă” în Ghencea, FCSB și-a disputat majoritatea meciurilor de pe propriul teren pe Arena Națională. Cu excepția cazurilor când gazonul a fost în renovări sau arena a găzduit alte evenimente.

Arena Națională fost construit pe locul fostului Lia Manoliu și a fost inaugurat pe data de 6 septembrie cu meciul echipei naționale contra Franței, scor 0-0 din preliminariile Campionatului European din 2012. Partida s-a jucat cu casa închisă!

Arena Națională e fost proiectat după arena celor de la Eintracht Frankfurt, Deutsche Bank Park. Costurile totale ale stadionului s-au ridicat la 235 de milioane de euro. Însă în ciuda unui preț uriaș, de-a lungul timpul au fost multe probleme. În special cu suprafața de joc, care a fost de mai multe ori schimbată, dar și cu acoperișul retractabil. Pe 9 mai 2012, Arena Națională a găzduit finala Europa League, între Atletico Madrid și Athletic Bilbao, meci la care au asistat peste 52,000 de fani.

Arena Națională rămâne unul din cele mai moderne stadioane din țară și cel mai încăpător. Și este “casa” oricărei echipe de fotbal care plătește chiria pe meci de 30.000 de euro.

5. Cluj Arena (Cluj Napoca)

Nu putea lipsi din acest top noua arena a celor de la U Cluj, o altă formație de mare tradiție din fotbalul românesc. Arena din Ardeal a fost inaugurată în același an cu stadionul din Ploiești. Doar că stadionul studenților are o capacitate mult mai mare.

Construit pe fostul locul fostului stadion Ion Moina, Cluj Arena e fără doar și poate unul din cele mai moderne stadioane din țară. Cu o capacitate de peste 30,000 de locuri, Cluj Arena a fost inaugurat în octombrie 2011, cu ocazia meciului amical cu echipa antrenată la acel moment de tehnicianul campioanei României Dan Petrescu.

Costurile total ale construcției Cluj Arena s-au ridicat la 44 de milioane de euro. Arena a găzduit și meciurile echipei naționale, din preliminariile campionatelor europene sau mondiale. Fanii studenților sunt printre cei mai pătimași din țară și creează o atmosferă senzațională.

Cluj Arena e printre stadioanele cu peste 10 ani vechime în România, dar rămâne la cel mai înalt nivel. Iar odată cu revenirea lui U Cluj în prima ligă, fotbalul din România se poate bucura din nou de o atmosferă pe măsură făcută de suporterii șepcilor roșii.

4. Stadionul Ilie Oană (Ploiești)

Imediat sub podium regăsim arena Ilie Oană, din Ploiești. Un alt stadion cu mare tradiție în fotbalul românesc. Și casa celor de la Petrolul Ploiești. Echipă care și ea a trecut prin mari probleme, desființări, dar în acest an a revenit pe prima scenă a fotbalului din România.

Noua arena a fost inaugurată în septembrie 2011, cu ocazia unui meci demonstrativ, între fostele legende ale clubului prahovean și membrii generației de aur a naționalei României. Noul Ilie Oană are o capacitate de 15,000 de locuri, iar construcția sa a costat aproximativ 18,000 milioane de euro.

Stadionul a reprezentat casa mai multor echipe în ultimii ani. În afara celor de la Petrolul Ploiești, echipe precum Chindia Târgoviște sau chiar FCSB au jucat meciuri pe arena din Ploiești. Naționala României a jucat și ea aici, fiind recunoscută pasiunea publicului prahovean. În 2017, pe Ilie Oană s-a disputat finala Cupei României.

Ilie Oană are și el un loc aparte în topul arenelor. Iar până la promovarea Petrolului în prima ligă, în acest an, fotbalul românesc a dus dorul spectacolului creat de către fanii petroliști.

3. Stadionul Ion Oblemenco (Craiova)

Podiumul nu avea cum să nu fie completat de fotbalul din Oltenia. Recunoscut pentru pasiunea sa dusă la extrem pentru sportul rege, suporterii și fanii din Craiova meritau un stadion pe măsură. La fel ca și primele două arene, construcția a fost realizată pe vechiul stadion. Și poartă numele fostei legende a Universității, atacantul Ion Oblemenco.

Vechiul stadion a funcționat până în 2014, iar în 2015 au început renovările pentru noua arena. Inaugurarea noului Ion Oblemenco a avut loc pe 10 noiembrie 2017, într-un amical al Universității cu Slavia Praga. Primul joc oficial a avut loc o săptămână mai târziu, în Superliga, între Universitatea Craiova și Juventus București. Meci la care au asistat peste 17,000 de fani.

Construcția noului stadion s-a ridicat la 52 de milioane de euro. Cu o capacitate de 30.994, stadionul din Bănie se remarcă prin atmosfera pe care fanii o creează. Iar de la inaugurarea sa, în urmă cu aproape 5 ani, au fost multe meciuri în noul Ion Oblemenco s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

În acest moment, sunt două formații care evoluează pe arena din Craiova. Universitatea Craiova, patronată de Mihai Rotaru și FCU Craiova, echipa deținută de Adrian Mititelu. Și aici e vorba de supremația în inima Olteniei, dar un lucru e cert: atunci când FCU și Universitatea joacă pe Ion Oblemenco, se creează o atmosferă cu numai oltenii știu să o facă!

2. Ghencea (București)

Podium este continuat de un alt stadion de mare tradiție. Ghencea sau templul fotbalului românesc, așa cum mai este denumit, este poate stadionul unde s-au obținut cele mai mari performanțe în fotbalul românesc. Din păcate, echipa care este găzduită de stadionul Ghencea a fost divizată.

Și acum sunt două formații, cu fani care susțin că echipa lor este cea adevărată. FCSB, respectiv CSA Steaua. Evident, nu are rost să intrăm în amănunte legat de acest subiect, ci vom vorbi doar despre unul din cele mai frumoase stadioane din țară.

La fel ca și stadionul din Giulești, și arena din Ghencea a fost renovată recent. Iar pe locul unde au evoluat fotbaliști legendari ai fotbalului românesc, dar și unde au jucat unii din cei mai buni fotbaliști din istoria fotbalului, s-a construit una din cele mai moderne arene din România. Noul Ghencea a fost inaugurat pe data de 7 iulie 2021, cu ocazia meciului amical dintre CSA Steaua și OFK Beograd. Același meci care a inaugurat și vechea arenă.

Actualul stadion dispune de 31,254 de locuri și toată investiția s-a ridicat la peste 90 de milioane de euro. Mult mai mult decât arena rivalei din Giulești. Dar și cu o capacitate dublă față de arena de sub Podul Grant. Momentan, chiar dacă noua arena a fost construită din bani publici, singura echipă de fotbal care evoluează e CSA.

Au fost multe demersuri din partea celor de la FCSB pentru a putea evolua în meciurile de “acasă” pe noul Ghencea, dar momentan roș-albastră din Liga 1 nu a apucat să joace vreun meci în templul fotbalului românesc. Datorită tradiției pe care o are și indiferent casa cui va fi, Ghencea își locul său aparte în topul stadioanelor din România.

1. Stadionul Giulești – Valentin Stănescu (București)

foto: sport.ro

Primul loc în clasament îl ocupă noua arenă a celor de la Rapid București, Giulești. Recunoscut pentru frenezia pe care o emană, arena de sub Podul Grant e cea mai spectaculoasă din România. Asta în primul rând și datorită fanilor, care creează o atmosferă cum nicăieri în țară nu se mai găsește.

Suntem peste tot acasă, se aude peste tot în arena din Giulești. Iar stadionul ocupă locul întâi în clasamentul nostru pentru că la ora actuală baza sportivă din Giulești e una din cele mai moderne din țară. Construit de la 0, dar pe locul fostului Giulești, locul are o tradiție de peste 80 de ani. Aici Rapid a scris istorie, atât în competițiile interne, cât și în Europa.

Noua arenă a fost construită prin programul Campania Națională de Investiții și a făcut parte din programul Euro 2020, când România a organizat meciuri la turneul final. Costurile noii arene s-au ridicat la 33,5 milioane de euro, având o capacitate de 14.050 de locuri. Inaugurarea a avut loc în acest, pe 26 martie, într-un meci amical cu Poli Timișoara.

Prima partidă oficială pe noul Giulești a avut loc pe 2 aprilie, contra celor de la FC Botoșani, în etapa cu numărul 3 din play-out-ul sezonului trecut din Superliga. Pe Giulești a jucat și naționala României cele două meciuri de acasă, în Liga Națiunilor, contra Finlandei și Muntenegrului.

Chiar dacă are o capacitate de doar 14,000 de locuri, Giuleștiul rămâne punctul de reper în materie de stadioane în fotbalul românesc. Și orice fotbalist român, și-ar dori să joace, cel puțin o dată, pe arena de sub Podul Grant și să simtă energia emanată de suporterii de pe Giulești.

Aceste este topul nostru. Cele mai moderne stadioane din țară, în acest moment. Freamătul din Giulești, bucuria fotbalului din Ghencea sau pasiunea dusă la maxim de pe Oblemenco. Care este preferatul tău? Pe ce stadion dintre acestea ai vizionat un meci? Care este ultimul stadion la care ai fost la un meci? Crezi că în viitorul apropiat vor fi alte stadioane care pot intra în top 10? Lasă răspunsul tău mai jos.

(Sursa foto: WikiPedia și Sport.ro)

Recomandăm
Case de pariuri de top
Fortuna

100% până la 500 de lei la prima depunere

Unibet

Un brand consacrat, internațional, de încredere

Mozzart Bet

Bonusuri și cote bune la rezultat și peste / sub

Disclaimer:Toate ofertele speciale și bonusurile prezentate pe pagina web pariez-online.ro sunt supuse unor termeni și condiții de acordare individuale din partea operatorilor care le oferă. Pentru a fi complet informat despre toate aceste condiții, studiați totdeauna termenii și condițiile relevante asociate fiecărui bonus și fiecărei oferte speciale în parte direct pe pagina web al operatorului. Această pagină web conține informații despre jocuri de noroc pe bani reali.Accesul la acest site este interzis minorilor.Jocurile de noroc pot deveni o problemă cu consecințe serioase dacă nu sunt practicate responsabil!
DMCA.com Protection Status