Liga 1 sezonul 2022-2023 – Schimbări, noutăți și prospecte

Home » Liga 1 sezonul 2022-2023 – Schimbări, noutăți și prospecte

Sezonul 2021-2022 al Ligii 1, ediția cu numărul 104 din prima ligă a României, a fost într-adevăr un sezon plin de dramatism și situații neașteptate. De-a lungul anului am avut parte de sentimente complet opuse: pe de o parte am avut mari dezamăgiri cu privire la evoluția echipelor românești în cupele Europene, dar am avut parte și de aprigi bătălii până la etapele finale pentru titlu și pentru evitarea retrogradării. Pe final, acest sezon ne-a adus și surprize istorice, atât neplăcute – Dinamo București a retrogradat pentru prima dată în istoria sa glorioasă în Liga 2 – cât și plăcute – CFR Cluj a devenit pentru a 5-a oară consecutiv campioana României, la doar un punct în fața contracandidatei FCSB. Cu multe schimbări manageriale și cu o multitudine de jucători fiind transferați de echipele Ligii 1, perspectivele pentru Liga 1 sezonul 2022-2023 nu pot decât să ne încânte și să ne dea speranțe la un sezon cu totul special.

Liga 1 sezonul 2022-2023 - Schimbări

Echipe retrogradate si promovate în Liga 1 sezonul 2022-2023

Luptele pentru evitarea retrogradării au fost cireașa de pe tortul acestui sezon, lăsându-se cu gust amar pentru cei care au sperat până în ultima clipă dar au trăit dezamăgirea vieții.

Primele două echipe ce au retrogradat au fost Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș. Retrogradarea celor două echipe aflate la extrema inferioară a clasamentului nu a fost deloc o surpriză, întrucât aceste echipe au fost sancționate de-a lungul sezonului de LPF pentru diverse datorii și întârzieri de plată față de câțiva foști jucători. Asemenea comportament nu este demn de nicio ligă profesionistă de fotbal, iar LPF nu a întârziat să ia măsuri drastice și astfel ambele echipe au intrat prematur în Liga 2 cu punctaj negativ.

Locul celor două echipe retrogradate l-au luat FC Petrolul Ploiești și FC Hermannstadt ca urmare a ocupării locurilor 1 și 2 în Liga 2.

Barajul de promovare/retrogradare

Chindia Târgoviște și Dinamo București au fost nevoite să joace barajul pentru promovare – retrogradare din Liga 1, deoarece s-au clasat pe poziția 7 respectiv 8 în clasamentul grupei Play-Out la finalul sezonului.

Chindia Târgoviște a disputat acest baraj împotriva echipei Concordia Chiajna, și cu toate că scorul la general a fost egal după două meciuri, echipa din Târgoviște a reușit să se impună la loviturile de departajare și să-și continue astfel parcursul în Liga 1 și sezonul viitor.

Dramatismul a atins însă cote maxime în Liga 1 când Dinamo București și-a aflat adversara pentru baraj, U Cluj. Dorința clujenilor de a reveni în prima ligă a României era cunoscută de ceva timp, iar echipa de tradiție din București a realizat că nu va avea o misiune ușoară împotriva ardelenilor. Istoria era însă de partea „câinilor roșii” care nu retrogradaseră niciodată în istorie, iar faptul că meciul retur se juca pe stadionul Ștefan cel Mare părea să fie semnul de bun augur care să o țină pe Dinamo în continuare în Liga 1.

Prima manșă a dublei de baraj a fost un meci dominat de U Cluj care s-a impus cu scorul de 2-0 și le lăsa un mare semn de întrebare câinilor roșii cu privire la șansele de a întoarce rezultatul.

Meciul retur a fost urmărit cu mare interes de întreaga Românie, dar singurul lucru care a ieșit în evidență a fost neputința dinamoviștilor de a întoarce rezultatul. Partida a fost închisă de U Cluj la scorul de 1-1, iar acest rezultat venea ca o sentință la moarte pentru suporterii unei echipe de tradiție atât de îndrăgite, distrugând seria neîntreruptă de participări în Liga 1 și lăsând o pată neagră permanentă în istoria clubului Dinamo București.

Pariază minim 22 RON pe meciurile din Superliga la Superbet și ia un free bet de 23 RON
în fiecare etapă!

Transferuri și schimbări manageriale înainte de Liga 1 sezonul 2022-2023

Echipele Ligii 1 au devenit ceva mai competitive, cu declarații curajoase din partea unor manageri precum Hagi, care dorește ca echipa sa să devină o contracanditată serioasă la titlu iar în anii ce urmează să joace constant în cupele Europene. Și Dan Petrescu a făcut declarații cu privire la intențiile CFR-ului în anul sezonul ce urmează, dar fostul internațional român a încercat să-și reducă optimismul și a declarat că obiectivul realist pentru CFR este calificareea în grupele Europa League și un parcurs cât mai lung în acea competiție.

Desigur, declarațiile sunt de prisos dacă faptele nu sunt pe măsura vorbelor, iar pentru a avea șanse la îndeplinirea acestor obiective mărețe, echipele Ligii 1 au decis să-și întărească forțele cu câteva transferuri notabile.

Transferuri importante

Printre cele mai remarcabile transferuri se numără cele realizate de ardelenii de la CFR, cu nume precum Karlo Brucici, Christopher Braun, Karlo Muhar și Vito Hammershoy-Mistrati, care speră să-i ajute la îndeplinirea obiectivului în ceea ce privește cupele Europene.

De luat în seamă este și echipa „regelui” Gică Hagi, Farul Constanța, care nu se lasă mai prejos și a transferat jucători precum Dragoș Nedelcu, Gabriel Torje, Romario BenzarKevin Doukoure, Ayrton Mboko, Jeremy Corinus Vlad Morar și Alexandru Buzbuchi.

Nici echipele nou promovate nu s-au lăsat pe tânjeală ți au acționat rapid pe piața transferurilor. Petrolul Ploiești și-a întărit colectivul cu nu mai puțin de 8 jucători, printre care Gheorghe Grozav, Gabriel Tamaș, Constantin Budescu, Mirko Ivanovski, Florin Borța, Cosmin Tucaliuc, Juan Pătrașcu și Sebastian Gruiu.

Sunt multe transferuri la echipele din Liga 1 ce cu siguranță sunt de luat în seamă, însă rămâne de văzut dacă majoritatea vor da randament sau echipele vor fi nevoite să se reprofileze în fereastra de transferuri de la jumătatea sezonului.

Schimbări manageriale

Cu toate că transferurile reprezintă o piesă importantă în ecuația unei echipe, antrenorii sunt probabil cheia succesului în fotbal, întrucât ei sunt cei care alcătuiesc echipa și schimbă jucătorii asemenea pionilor de șah pentru a obține rezultatele dorite.

Sezonul nou ce urmează să înceapă în Liga 1 aduce cu el primele schimbări manageriale, unele încă incomplete, dar care pot avea un impact decisiv în dinamica clasamentului final.

UTA Arad a fost prima echipă ce și-a schimbat antrenorul, înlocuindu-l pe Ionuț Badea cu Ilie Poenaru. Chindia Târgoviște și-a încheiat și ea colaborarea cu Emil Săndoi și l-a numit pe Adrian Mihalcea responsabil de a antrena echipa. Marius Croitoru s-a despărțit de FC Botoșani și succesorul său este Mihai Teja, iar pentru Universitatea Craiova Laszlo Balint a venit să preia poziția lăsată vacantă de Laurențiu Reghecampf.

Cu toate că U Craiova 1948 s-a despărțit de italianul Nicolo Napoli, încă nu a anunțat oficial un nou antrenor înlocuitor, dar marea majoritate a surselor îl numesc pe Marius Croitoru cel mai probabil succesor la cârma craiovenilor.

Liga 1 sezonul 2022-2023 – Stadioane intrate in circuit

Odată cu echipele nou promovate în Liga 1, vom avea 3 stadioane ce vor intra în circuitul campionatului României, stadioane construite la standarde înalte, demne de dueluri din cupele Europene.

Stadionul Municipal Sibiu

Acest stadion va fi „casa” echipei A.F.C. Hermannstadt pentru Liga 1 sezonul 2022-2023, cu toate că se află momentan în faza de modernizare. Lucrările la acest stadion au durat mai mult decât anticipau inițial constructorii, iar termenul nou de finalizare este luna octombrie a acestui an, așadar sibienii vor fi nevoiți să-și dispute meciurile în acest început de campionat cel mai probabil pe stadionul din Mediaș.

Cu toate că au de așteptat, noua casă a sibienilor va fi un stadion extraordinar, construit în stilul stadioanelor din Anglia, și pe lângă o capacitate de 12.363 de locuri vor beneficia de facilități precum sală de atletism, sală de box iar gazonul va fi natural, ramforsat sintetic, cu încălzire, degivrare, drenaj și sistem de irigație.

Cluj Arena

Liga 1 sezonul 2022-2023 - Cluj Arena
Foto: Jerme/Wikipedia

Stadionul echipei ”U” Cluj este cunoscut echipelor din România, întrucât a fost dat în folosință în anul 2011, când „șepcile roșii” se aflau în Liga 1. Impresionantul stadion din Cluj are o capacitate de 30.201 locuri, al 5-lea ca mărime din România, și dispune de numeroase facilități ce servesc atât echipei gazdă, cât și echipelor oaspete și spectatorilor.

Stadionul Ilie Oană

Liga 1 sezonul 2022-2023 - stadionul Ilie Oană
Foto: Валерий Дед/Wikipedia

Un alt stadion cu care România se poate mândri este stadionul Ilie Oană, stadionul echipei FC Petrolul Ploiești. Stadionul „lupilor galbeni” a fost inaugurat în 2011 și a cunoscut multă atenție din momentul finalizării construcției, găzduind inclusiv meciuri ale echipei naționale. Stadionul beneficiază de multe facilități și o capacitate de 15.073 locuri, și cu siguranță este o adiție importantă în acest sezon în circuitul Ligii 1.

Pariază minim 22 RON pe meciurile din Superliga la Superbet și ia un free bet de 23 RON
în fiecare etapă!

Programul Liga 1 sezonul 2022-2023 și pauza competițională

Sezonul 2022-2023 din Liga 1 va debuta pe dara de 16 iulie, iar meciurile urmează să fie anunțate de liga profesionistă de fotbal în cel mai scurt timp posibil. Sezonul regulat de fotbal va fi totusi diferit de celelate pentru toate campionatele Europei, deoarece cupa mondială din Qatar urmează să se desfășoare în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie.

Chiar dacă tricolorii nu s-au calificat la acest mondial, Liga 1 nu face excepție de la pauza competițională, iar în urma unei cereri depuse de FRF și aprobate de FIFA, Liga 1 va lua o scurtă pauză competițională între 13 noiembrie – 3 decembrie, pe perioada desfășurării meciurilor din faza grupelor campionatului mondial.

Concluzie

Sezonul ce s-a încheiat ne-a oferit o gamă largă de trăiri și surprize la toate capitolele. Am avut parte parte de dezamăgirea unui parcurs extrem de slab a echipelor românești în cupele Europene, dar am avut șansa să vedem campioana româniei apărându-și titlul pentru al 5-lea an consecutiv, iar duelurile pentru promovare în Liga 1 ne-au ținut cu ochii pe micile ecrane aproape neîncetat.

Cu siguranță un cuvânt este puntea de legătură dintre sezonul recent încheiat și sezonul ce urmează, iar acest cuvânt este speranța. Echipele Ligii 1, prin transferurile realizate și declarațiile oferite, par motivate să crească de la an la an, și ne dau speranța că sunt capabile să ridice nivelul fotbalului românesc la gloria de altă dată și să ne ofere clipe de neuitat în liga ce o iubim atât de mult – Liga 1. Ne rămâne doar să așteptăm startul competițional pentru a vedea la lucru echipele favorite și pentru a le încuraja în noul sezon!

Pentru mai multe ponturi
urmărește-ne pe:

Facebook
Twitter
Telegram
Recomandăm
Case de pariuri de top
Fortuna

100% până la 500 de lei la prima depunere

Unibet

Un brand consacrat, internațional, de încredere

Mozzart Bet

Bonusuri și cote bune la rezultat și peste / sub

Disclaimer:Toate ofertele speciale și bonusurile prezentate pe pagina web pariez-online.ro sunt supuse unor termeni și condiții de acordare individuale din partea operatorilor care le oferă. Pentru a fi complet informat despre toate aceste condiții, studiați totdeauna termenii și condițiile relevante asociate fiecărui bonus și fiecărei oferte speciale în parte direct pe pagina web al operatorului. Această pagină web conține informații despre jocuri de noroc pe bani reali.Accesul la acest site este interzis minorilor.Jocurile de noroc pot deveni o problemă cu consecințe serioase dacă nu sunt practicate responsabil!
DMCA.com Protection Status